TMB rebrà vuit autobusos d’hidrogen de la mà de Caetano

TMB rebrà vuit autobusos d’hidrogen de la mà de Caetano

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va iniciar ahir dimecres els tràmits per a l’adquisició de vuit autobusos elèctrics de pila de combustible propulsats per hidrogen. L’empresa encarregada de fabricar-los i de subministrar-los serà Caetano Bus, un fabricant d’autobusos i carrosser d’origen portuguès.

Els vuit autobusos Caetano que arribaran a la ciutat comtal seran del model H2.City Gold LHD. Aquests vehicles seran de tipologia estàndard, de 12 metres de longitud, i tindran tres portes. La seva amplada serà de 2,5 metres mentre que la seva alçada estimada serà de 3,46cm. Quant a la capacitat, aquests autobusos podran transportar fins a 87 passatgers.

Render de com seran aquests vehicles. Imatge: TMB.
Render de com seran aquests vehicles. Imatge: TMB.

Render de com seran aquests vehicles. Imatge: TMB.
Render de com seran aquests vehicles. Imatge: TMB.

La pila de combustible d’aquests vehicles l’aportarà la multinacional japonesa Toyota, i disposaran de fins a 60 kW de potència nominal. El motor serà proporcionat per Siemens, i serà de tipologia síncrona d’imants permanents, amb una potència màxima de 180 kW. La part electrònica també serà proporcionada per la firma Siemens. Les bateries, que emmagatzemaran l’energia generada per les frenades, estaran dotades de tecnologia LTO i seran de 44 kW/h. Per últim, quant al consum, aquests autobusos tenen un consum estimat de menys de 9kg d’hidrogen als 100km i, amb el dipòsit ple, tindran una autonomia mínima de 400km. El repostatge d’aquests vehicles es realitzarà en, aproximadament, 9 minuts.

Aquests nous autobusos estaran assignats al CON (“cotxera”) de la Zona Franca, i s’entregaran durant el mes de novembre del 2021. Començaran a circular pels carrers de Barcelona a principis del 2022, després que els equips encarregats de recepcionar i de preparar els vehicles hagin instal·lat tots els equips d’a bord necessaris per a l’explotació del servei.

Finançament europeu

L’adquisició d’aquests vuit autobusos d’hidrogen compta amb el suport del programa europeu JIVE 2. Aquest programa es centra en la promoció de zero emissions proveïts de pila de combustible, i està cofinançat per la Unió Europea. TMB participa en aquest programa com a únic operador de l’Estat, amb la col·laboració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

Render de com serà l'interior d'aquests vehicles. Imatge: TMB.
Render de com serà l’interior d’aquests vehicles. Imatge: TMB.

Render de com serà l'interior d'aquests vehicles. Imatge: TMB.
Render de com serà l’interior d’aquests vehicles. Imatge: TMB.

Estació pública de proveïment d’hidrogen

TMB va iniciar el procés de licitació, el passat agost, d’un contracte per a l’abastiment d’hidrogen per a aquests vuit autobusos, i també per als propers vehicles amb aquesta tecnologia que arribin en els propers anys. Està previst que se subministrin uns 160kg diaris d’hidrogen als autobusos de TMB.
Aquest hidrogen serà subministrat des d’una estació de servei que es construirà al polígon de la Zona Franca. Aquesta estació de servei serà pública, i donarà servei a TMB, a altres empreses de la zona, i també a particulars. La seva construcció és possible gràcies a un conveni signat entre TMB i el Consorci de la Zona Franca (CZF).

El CZF ofereix el lloguer d’una parcel·la d’aproximadament 5.035 metres quadrats, situada als números 45-47 del carrer D, al Polígon Industrial de la Zona Franca. Allà, l’adjudicatari haurà d’instal·lar els surtidors necessaris per a l’abastiment d’hidrogen. Al plec de condicions d’indica que la parcel·la tindrà espai per si l’adjudicatari volgués oferir serveis extra ja que serà una plataforma oberta al públic, tot i que deixa clar que l’objectiu “principal i ineludible” és abastir als autobusos de TMB.

L’hidrogen subministrat als autobusos de TMB haurà de ser l’anomenat “hidrogen verd“; és a dir, hidrogen provinent d’energies renovables. Tot i així, es dona un període màxim d’adaptació d’un màxim de dos anys en els quals s’acceptarà hidrogen d’altres orígens.

Cal destacar que aquesta serà la primera estació de servei d’hidrogen de titularitat pública de l’Estat espanyol.

Què és i com s’aconsegueix l’hidrogen?

L’hidrogen és un gas incolor, inodor, insípid, no tòxic i no metàl·lic però altament combustible. A la taula dels elements químics es classifica amb el símbol H, i n’és l’element més lleuger. En la seva forma monoatòmica; és a dir, sense formar compostos amb altres elements, és l’àtom més abundant a l’univers.

Per a aconseguir hidrogen per fer-lo servir com a combustible, s’ha de realitzar un procés anomenat hidròlisi, mitjançant el qual s’agafa aigua, el component químic de la qual és H2O (dues molècules d’hidrogen + 1 d’oxigen), i se’n separa la molècula d’oxigen de les d’hidrogen. Aquest procés tenia un cost elevadíssim fa uns anys, motiu pel qual les proves que es van fer amb vehicles d’hidrogen no van acabar de prosperar. Avui dia, en canvi, i gràcies a les noves tecnologies, aquest procés ha disminuït significativament el seu cost.


Referències per a la realització d’aquesta entrada:

4 comentaris a “TMB rebrà vuit autobusos d’hidrogen de la mà de Caetano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *