Monbus, nou operador de les línies 86 i 87

3318 de Monbus a la línia 87.

Monbus, nou operador de les línies 86 i 87

El passat 1 d’agost i després de la resolució de diversos recursos interposats al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP), la UTE Horta i Gràcia formada per les empreses Monforte, Castromil i Alcalá Bus (Monbus) va començar a operar el servei de les línies 86 i 87.

Aquestes dues línies, fins ara operades per l’empresa Authosa (grup Moventis-TCC), passen a mans de Monbus, amb un contracte que consta d’una durada de vuit anys amb possibilitat de pròrroga de dos anys més.

Millores en el servei

Especifiquem a continuació les millores en el servei que s’implementaran durant la durada del present contracte:

Primer període

El primer període va des de la data d’inici del servei fins al 31/12/2022.

Des del passat dia dos d’agost s’han millorat les freqüències de pas de les línies 86 i 87. Un dels principals canvis és que des d’ara, els laborables d’agost les línies tindran el mateix horari que la resta de laborables de l’any.

A part de la flota subrogada, formada per 13 vehicles procedents d’Authosa (*), s’han incorporat al servei els dos vehicles que es requerien per arribar al mínim de 15 vehicles exigits per l’ens metropolità. Els vehicles en qüestió han estat dos Mercedes-Benz O530 Hybrid Evobus Citaro K i numerats com a 3304 i 3318, respectivament.

*Han sigut traspassats a Monbus set Man NM223F Castrosua CS40 (3317-3329) Magnus i sis Vectia Teris 9 (3331-3341).

3304 de Monbus a la línia 87.
3304 de Monbus a la línia 87.
3318 de Monbus a la línia 87.
3318 de Monbus a la línia 87.

Segon període

El segon període va des del 01/01/2023 fins al 31/12/2026.

Pel que fa a la línia 86, es millora la freqüència de pas considerablement, passant un autobús cada 8 minuts en laborables, 10 minuts els dissabtes i 20 minuts diumenges i festius. Així mateix, la 87 passarà cada 8 minuts i mig en laborables i dissabtes, diumenges i festius realitzarà el mateix horari que la 86.

3319 de Monbus, vehicle subrogat de la concessió d'Authosa, a la línia 86.
3319 de Monbus, vehicle subrogat de la concessió d’Authosa, a la línia 86.

Un mes abans de l’inici d’aquest segon període s’incorporaran dos vehicles nous per part de la concessionària. Al llarg del mateix es realitzarà una renovació de flota progressiva, iniciant el procés de compra de dos vehicles midis-híbrids al desembre del 2023, un vehicle midi-híbrid al febrer del 2024 i quatre unitats més al juny del 2025. A mesura que vagin arribant aquests nous vehicles, es retiraran per complet tots els MAN Magnus subrogats.

La flota de les línies 86 i 87 es modernitza.
La flota de les línies 86 i 87 es modernitza.

Tercer període

El tercer període va des del 01/01/2027 fins a la data de finalització del Contracte.

L’única modificació serà la de millores en la freqüència de pas de la 86 i 87 els dies feiners. La primera rebaixarà el temps d’espera de vuit a sis minuts i mig i la segona, el rebaixarà mig minut respecte a l’anterior període.

Millores de cara a les persones usuàries

L’agrupació d’empreses que gestiona des d’ara el servei de les línies 86 i 87 porta novetats de cara a les persones usuàries. El canvi més visible és la incorporació de nous autobusos, però n’hi ha d’altres. Un d’ells és el sistema d’informació, del qual en podeu veure una imatge a continuació:

Panell d'informació a bord dels busos de Monbus. Imatge: AMB i Monbus.
Panell d’informació a bord dels busos de Monbus. Imatge: AMB i Monbus.

Les línies 86 i 87

Les línies 86 i 87 tenen una funció bàsica que és comunicar els barris d’Horta, el Carmel i el Coll amb diverses estacions de les línies L3 i L5 del metro, i amb equipaments bàsics d’aquests barris. El seu ús per part del veïnat és elevat, cosa que fa que siguin línies amb unes freqüències de pas bones especialment en dies laborables.

Per conèixer una mica la seva història, dues fonts d’informació i de coneixement sobre aquestes línies són la pàgina web de Xavi Flórez, i la pàgina web AutobusesBCN de José Mora, fonts a partir de les quals fem aquest petit resum de la història de les dues línies.

Línia 86

Els orígens de la línia 86, que té el caràcter de servei urbà de connexió entre Horta i el Carmel, cal anar a buscar-los al gener de l’any 1988, quan l’Entitat Municipal del Transport (EMT; l’actual AMB) va convocar un concurs per operar una línia que unís els barris d’Horta i del Carmel, atenent a les peticions del veïnat.

L’empresa Authosa es va presentar al concurs, i va ser l’adjudicatària del servei. Un servei que, per cert, va començar amb certes complicacions: un barri costerut amb carrers amb pendents de fins al 19% com és el cas del carrer Conca de Tremp. Els primers busos en servir la línia van ser dos Mercedes-Benz O402, que van ser estrenats amb la posada en servei de la nova 86, el 28 de juliol de 1988.

El seu trajecte original anava des del carrer Tajo, a Horta, fins al carrer Gran Vista, al Carmel. Després d’unes reivindicacions del veïnat del grup de cases del carrer Labèrnia, algunes expedicions van perllongar-se fins a aquest esmentat carrer durant els laborables al matí fins al 2012, quan es va suprimir en ja estar cobert aquell grup de cases per la línia 119 de TMB.

El setembre del 2014, s’instaura un reforç entre la rambla del Carmel i el carrer Calderón de la Barca en les hores de més activitat comercial. L’última ampliació de recorregut va efectuar-se el febrer de 2019, quan la línia es va ampliar des del carrer Calderón de la Barca fins a l’encreuament de la carretera del Carmel amb el carrer Albert Llanas, molt a prop del Park Güell.

Durant tot aquest període, el recorregut ha estat més o menys igual, amb algun petit canvi a causa d’obres o de canvis de sentit de carrers els anys 2002, 2003, 2008 i 2020.

Imatge ja històrica. Últim dia de les línies 86 i 87 amb Authosa com a operadora.
Imatge ja històrica. Últim dia de les línies 86 i 87 amb Authosa com a operadora.

Línia 87

Pel que fa a la línia 87, els seus orígens es situen en el concurs que l’antiga EMT va convocar el novembre de 1990 per crear un servei d’autobús entre Horta i Gràcia a través dels barris del Carmel i del Coll. Authosa va ser l’empresa concessionària del servei, que va iniciar-se el setembre del 1991. Els vehicles que van inaugurar el servei varen ser tres MAN 11.180 HOCL, que feien el recorregut entre el carrer Tajo i la plaça Lesseps.

Durant els anys 1993 i 1994, la línia es va ampliar des de la plaça Lesseps, primer fins a la rambla del Prat (1993), i posteriorment fins a la plaça Gal·la Placídia (1994).

Durant tot aquest període, el recorregut s’ha mantingut més o menys igual, a part d’aquests perllongaments, excepte alguns petits canvis fets el 2003 i el 2010.

Imatge ja històrica. Últim dia de les línies 86 i 87 amb Authosa com a operadora.
Imatge ja històrica. Últim dia de les línies 86 i 87 amb Authosa com a operadora.

Referències per a la realització d’aquesta entrada:

3 comentaris a “Monbus, nou operador de les línies 86 i 87

 1. Que pasa en la linea 86 en conca de tremp!!
  Esperaremis a poner soluciones cuando pase algo, como lo que sucedio en Dante Aligheri que hubo hasta fallecidos.,para poner remedio.
  Yo ya me he dirido publicamente a consejeros del ayuntamiento. Y ahora a vosotros!! Esperamos soluciones!!

 2. Que pasa en la linea 86 en conca de tremp!!
  Esperaremis a poner soluciones cuando pase algo, como lo que sucedio en Dante Aligheri que hubo hasta fallecidos.,para poner remedio.
  Yo ya me he dirido publicamente a consejeros del ayuntamiento. Y ahora a vosotros!! Esperamos soluciones!! Lo podeis poner o no pero yo hare captura

 3. Hola buenos días el autobus 87 va fatal.0 suben 3 juntos .o estas 1 hora esperando y luego no paran porque lleno es una vergüenza y a no haber puerta atrás la gente no pasa para atrás es un problema .y cada día discusiones .haber si solucionan. Porque hay conductores que ayudan pero otros no .yo creo que el autobús tenía que llevar puertas atrás porque cada día va peor la cosa y no es normal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *