TMB seguirà renovant la seva flota amb 210 nous busos

TMB seguirà renovant la seva flota amb 210 nous busos

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha iniciat el procés de licitació per adquirir 210 nous autobusos elèctrics i híbrids, amb un pressupost base de 116 milions d’euros. Aquests nous vehicles substituiran a d’altres que ja estan arribant al final de la seva vida útil, alguns dels quals tenen fins a 15 anys d’antiguitat.

Aquesta licitació està dividida en cinc lots. Dos d’aquests lots seran per a adquirir 78 vehicles 100% elèctrics i zero emissions. Els adjudicataris de les diferents ofertes hauran d’anar entregant els autobusos en funció de les necessitats de renovació de flota que hi hagi cada any, fins a completar els 210 l’any 2025.

Primer lot: 29 elèctrics articulats

El primer d’aquests lots servirà per adquirir 29 autobusos elèctrics articulats amb càrrega d’oportunitat per pantògraf; és a dir, seran vehicles que faran servir carregadors instal·lats a peu de carrer, com els ja existents a l’avinguda Eduard Maristany (Fòrum) i al carrer Cisell (al costat del passeig de la Zona Franca).

Detall del pantògraf amb el qual es carreguen aquests vehicles.

Segon lot: 49 elèctrics estàndard

El segon lot, també de vehicles elèctrics, consta de 49 autobusos que seran estàndard amb càrrega nocturna per pantògraf a cotxera. Aquest lot estarà dividit en dos sublots que s’adjudicaran a proveïdors diferents, segons l’empresa. El primer d’aquests sublots correspon a 25 vehicles mentre que el segon consta de 24.

Tercer lot: 85 estàndards GNC híbrids

El tercer lot, que és el més nombrós, és per contractar la fabricació de 85 autobusos híbrids amb propulsió per gas natural comprimit (GNC). Aquests vehicles serviran per substituir-ne d’altres els quals estan arribant al final de la seva vida útil. En aquest aspecte, apuntar que les bombones on s’emmagatzema el combustible -el gas natural comprimit- tenen data de caducitat, i que el cost de canviar-les per altres de noves és molt gran.

Quart lot: 23 articulats GNC híbrids

El quart lot d’aquesta licitació servirà per adquirir 23 autobusos articulats, també híbrids i propulsats per gas natural comprimit. A l’igual que els anteriors, aquests també seran per substituir autobusos propulsats per GNC que ja hagin arribat al final de la seva vida útil.

Cinquè lot: 24 busos turístics híbrids

El cinquè i darrer lot consta de 24 autobusos de dos pisos, de propulsió híbrida dièsel-elèctrica, que aniran destinats a substituir els vehicles dièsel més antics de la flota del Barcelona Bus Turístic.

Electrificació de la flota

Els 29 autobusos articulats elèctrics als quals fèiem referència s’afegiran als 23 de la mateixa tipologia que ja estan en procés de fabricació i als 7 que hi ha actualment en servei a la flota. En total, l’any 2025 hi haurà 59 autobusos d’aquesta tipologia.

Vehicle elèctric de TMB.

L’objectiu d’aquestes adquisicions és dur a terme un projecte d’electrificació completa a tres línies de la xarxa ortogonal de bus, totes tres amb gran demanda de passatge: les línies horitzontals H12 (Gornal – Besòs-Verneda) i H16 (Pg. Zona Franca – Fòrum-Campus Besòs), i la línia vertical V15 (Barceloneta – Av. Tibidabo). La resta de vehicles contribuiran a fer possible un dels objectius de l’empresa: que l’any 2030 més del 50% de la flota d’autobusos de TMB sigui de propulsió elèctrica i, per tant, zero emissions.

Objectiu: xarxa eficient i sostenible

Aquest és el primer pas del full de ruta que va anunciar l’operadora barcelonina el desembre passat, pel qual es comprometia a millorar la qualitat ambiental de la flota de busos de la ciutat. Segons aquest full de ruta, des d’ara s’incorporaran a la flota únicament vehicles híbrids o poc contaminants, i preferentment de tracció elèctrica, els quals són zero emissions.

Accelerem el pas cap a una xarxa eficient i sostenible

Rosa Alarcón, presidenta de TMB.

En aquest sentit, Rosa Alarcón, presidenta de TMB, ha destacat l’aposta de l’empresa per tal de modernitzar la flota a la vegada que disminuir les emissions d’aquesta flota, en la línia dels objectius de la Unió Europea per tal de combatre l’emergència climàtica.

Per tal de fer-ho possible, Alarcón ha destacat la inversió de més de 400 milions d’euros que l’empresa ha planificat per als propers sis anys, que no només inclou la compra d’autobusos amb tecnologies més netes sinó també la renovació dels vehicles auxiliars i de les infraestructures.

Amb aquesta licitació que ens ocupa, es calcula que es cobrirà aproximadament la meitat de les necessitats d’adquisició d’autobusos per als propers quatre anys, que està estimada en 410 vehicles.

Adjudicacions en curs

TMB té actualment tres comandes adjudicades i que estan pendents de lliurament: 8 autobusos de pila d’hidrogen, 23 articulats elèctrics, i 46 híbrids GNC.

La primera d’aquestes comandes està adjudicada a Caetano Bus, que subministrarà 8 autobusos de pila d’hidrogen, tal i com vam recollir al Magazín d’Amics del Bus fa unes setmanes.

La segona comanda que està adjudicada és la de 23 autobusos articulats elèctrics, que seran subministrats per Solaris i per Irizar. Són els 23 vehicles als quals fèiem referència més amunt, quan parlàvem de l’electrificació de la flota.

La tercera i darrera comanda que està en procés consta de 46 autobusos híbrids de GNC, els primers d’aquesta tipologia a la flota segons l’empresa barcelonina.

Pel que fa a la segona i a la tercera comanda, aquests 77 autobusos en total s’hauran d’anar entregant durant aquest any.


Referències per a la realització d’aquesta entrada:

4 comentaris a “TMB seguirà renovant la seva flota amb 210 nous busos

 1. los articulados y std de GNC son también híbridos.
  además en las licitaciones pendientes en curso hay una de 10 furgobuses en este cado de principio diesel

  1. En la nota de prensa que nos llegó no constaba esta información, vamos a buscar las licitaciones a ver si podemos ampliar con algo más de info. ¡Gracias por la corrección!

   1. Aquí lo tenéis copiado de la licitación

    Tipologia vehicle LOT Quantitat*
    Articulat elèctric càrrega d’oportunitat 1 29
    Standard de càrrega nocturna 2 25
    Standard de càrrega nocturna 2bis 24
    Standard GNC híbrids 3 85
    Articulats GNC híbrids 4 23
    Doble pis dièsel híbrids 5 24

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *