Sant Boi dona el tret de sortida a l’ambiciós pla de renovació de flota impulsat per l’AMB

Vista general de part dels 22 nous autobusos presents en la presentació.

Sant Boi dona el tret de sortida a l’ambiciós pla de renovació de flota impulsat per l’AMB

El passat dijous 16 de juny, el carrer Baldiri Aleu de Sant Boi de Llobregat, on es troben les instal·lacions de la Unió Esportiva Santboiana, va ser l’escenari de la presentació dels vint-i-dos nous autobusos que prestaran servei a les diferents línies del servei que connecta Sant Boi i altres municipis amb Barcelona, concessionat actualment a l’empresa Oliveras S.L. (grup Baixbus). Els vehicles són de la firma polonesa Solaris (marca que pertany al grup espanyol CAF), concretament del model Urbino 12 IV Hybrid.

A l’acte hi van assistir l’alcaldessa del municipi, Lluïsa Moret, juntament amb el vicepresident de transport, mobilitat i sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda; el director de l’àrea de Mobilitat i Transport de l’AMB, Joan Maria Bigas; i Georgina Andreu, directora del Grup Baixbus, entre d’altres personalitats.

Vista general de part dels 22 nous autobusos presents en la presentació.
Vista general de part dels 22 nous autobusos presents en la presentació.

Aquests vehicles formen part d’una compra de 30 nous autobusos comprats per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per encàrrec de l’AMB, per garantir la renovació de flota en aquelles licitacions que, per motius diversos, havien patit retards i dificultats. Des de la seva arribada a primers d’octubre del 2021, han estat aparcats a la campa de Mercabarna de TMB a l’espera de la seva posada en marxa al Servei públic de transport col·lectiu de viatgers nocturn a Barcelona i altres municipis de l’àmbit Nord (operat per TUSGSAL), que finalment rebrà 8 unitats. El propi ens ho ha justificat atenent que, en cas de necessitat, com s’ha donat el cas, podrien anar destinats a qualsevol altre servei públic de transport.

Lluïsa Moret: “Aquest acte no significa només la renovació dels autobusos, sinó que és una aposta clara per la mobilitat sostenible que dona resposta a les necessitats del segle XXI, com el canvi climàtic i les necessitats quotidianes del dia a dia.

Poveda i Moret iniciant l'acte de presentació, que va comptar amb la presència inesperada dels sindicats de diverses empreses de transport públic de la comarca.
Poveda i Moret iniciant l’acte de presentació, que va comptar amb la presència inesperada dels sindicats de diverses empreses de transport públic de la comarca.

Antoni Poveda: En un any renovem una flota que, a conseqüència de processos de concursos que han sigut renovats recentment i que s’han allargat més del compte, la flota s’ha vist envellida. Agraeixo la paciència dels veïns i veïnes que estant tenint molèsties i/o problemes amb el servei prestat.

Els nous autobusos: Solaris Urbino IV Hybrid

Aquests autobusos, amb una llargada, de 12 metres, són de tipus híbrid en sèrie i equipen un motor Cummins de 151 kW. Munten un eix del fabricant alemany ZF i disposen d’un fre regeneratiu que retorna l’energia de la frenada a les bateres. Munten càmeres enlloc de retrovisors, com predica la moda actual en nous autobusos, i polsadors per obrir les portes des de fora i des de dins (sempre que el conductor habiliti la opció). Tenen una capacitat de 37 persones assegudes, i disposen de diversos elements per al confort dels viatgers, com són: climatització, rampa automàtica, o endolls USB per a càrrega de dispositius mòbils.

Endolls USB per a càrrega de dispositius mòbils
Endolls USB per a càrrega de dispositius mòbils
Polsadors a les portes.
Polsadors a les portes.
Espai per a PMR.
Espai per a PMR.
Interior dels nous Solaris.
Interior dels nous Solaris.
Exterior dels nous busos.
Exterior dels nous busos.
Exterior dels nous busos.
Exterior dels nous busos.

Abans d’entrar, deixin sortir

El 14 de juny, la Junta de Govern de l’AMB va autoritzar la desafectació del servei i el posterior desballestament dels següents autobusos de la flota a mesura que es vagin posant en servei aquests flamants nous Solaris. En els propers dies, doncs, deixaran de prestar servei els autobusos numerats a la flota d’Oliveras com a 172, 178, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 192, 2236, 2237, 2257, 2274, 2275, 2276, 2277, 2278, 2281, 2282 i 2284.

Taula dels vehicles properament retirats del servei. Imatge: ÀMB
El 181 recorrent la L52 en un dels seus últims dies en servei.
El 181 recorrent la L52 en un dels seus últims dies en servei.

Incorporació progressiva de la nova flota

És una realitat que la flota de gestió indirecta, per diferents qüestions, s’ha anat quedat obsoleta; per això, des de l’ens metropolità, en la seva estratègia de millora de la qualitat de l’aire i en compliment dels objectius marcats en el Pla Metropolità de Mobilitat Urbana (2019-2024), incorporarà en els propers mesos un total de 304 autobusos (comptant els 30 que s’estan estrenant aquests dies).

De 850 vehicles que conformen actualment la flota de gestió indirecta de l’AMB, es passarà de tenir un 31% de flota sostenible a un 64% després d’aquesta renovació.

100 nous vehicles d’aquí a finals d’any

El proper 16 de juliol, data del canvi d’operador de la concessió Servei Públic de Transport Col·lectiu de Viatgers (SPTCUV) entre Sant Boi de Llobregat, Barcelona i altres municipis del Baix Llobregat i el Barcelonès com ara Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat d’Oliveras SL a UTE Sant Boi, Barcelona y Otros (Monbus-Julià), el nou operador aportarà i posarà en servei 13 noves unitats, la majoria de les quals seran autobusos Isuzu Citiport.

A la imatge veiem tres unitats Isuzu Citiport de Monbus-Julià preparant-se abans de la seva posada en servei d’aquí a aproximadament un mes.

El proper mes de desembre, per altra banda, arribaran 87 nous autobusos per a les línies que opera Avanza al Baix Llobregat Sud (45 autobusos híbrids, 18 híbrids endollables i 12 vehicles 100% elèctrics).

Durant el primer trimestre de 2023, 187 més

  • 40 nous autobusos per a Monbus (concessió Barcelona – Sant Boi); dels quals 28 seran estàndard híbrids i 12 articulats híbrids. Amb l’arribada d’aquests últims s’espera la posada en marxa de la nova línia AMB Metrobús, M8.
  • 49 nous autobusos per a les línies que opera Avanza al Baix Llobregat Sud: 28 autobusos híbrids i 21 100% elèctrics.
  • Els 98 restants, aniran destinats, en la seva majoria, als serveis de l’Hospitalet de Llobregat (Baixbus Rosanbus SL) i Barcelonès Nord (Tusgsal), entre d’altres.

Tota aquesta compra, realitzada, per una banda, per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a través de l’ens metropolità, i, per altra, pels nous operadors, ja es troba adjudicada i en procés de fabricació des de fa uns mesos.


Agraïments

Agraïm des d’aquí, com sempre, el tracte rebut i les facilitats donades per poder realitzar la nostra feina a la cap de premsa de l’AMB, Marina Muñoz.

Referències per a la realització d’aquesta entrada:

Un comentari a “Sant Boi dona el tret de sortida a l’ambiciós pla de renovació de flota impulsat per l’AMB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *