El Nitbus incorpora nous trams de parades intermèdies a la demanda a Sant Boi i El Prat

El Nitbus incorpora nous trams de parades intermèdies a la demanda a Sant Boi i El Prat

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ampliarà a partir d’avui mateix, 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el servei de parades intermèdies a demanda al Nitbus a les línies N13, N14, N16, N17 i N18, que opera Baixbus Mohn S.L. L’objectiu d’aquesta nova mesura és promoure una mobilitat més segura i equitativa tal i com preveu el PMMU 2019-2024. Per aquest motiu i per oferir un transport de qualitat, segur i adaptat a les necessitats de les persones, en trams concrets dels recorreguts i per tal de vetllar per la seguretat de col·lectius que en aquests escenaris són més vulnerables, podran sol·licitar parada en aquell punt més proper a la seva destinació i així evitar un trajecte a peu que sovint és llarg i solitari.

Vehicle del Nitbus. Imatge d’arxiu / Joan Carles Salmeron.

Les parades intermèdies a demanda són útils en àrees amb poca densitat de població o en zones no residencials. Per exemple, en zones on es desplacen un gran nombre de persones que treballen de nit i les distàncies entre les parades d’autobús i les indústries són notables

Antoni Poveda.

El seu funcionament és ben senzill. Tal i com informa l’ens metropolità, aquell passatger o passatgera que vulgui fer ús d’aquest servei en els trams indicats, haurà d’avisar al personal de conducció del lloc aproximat on vol baixar i aquest, buscarà el punt més adient per procedir a aturar-se. El punt de parada haurà de ser sempre en un tram urbà on l’autobús pugui realitzar parada amb total seguretat. El passatge realitzarà doncs, la baixada de l’autobús per la porta davantera.

Un estudi previ per analizar els punts de baixada a la demanda

A partir de l’informe “Seguretat i mobilitat: Una anàlisi de la percepció en el transport públic i al Nitbus”, impulsat per l’AMB i elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), s’han pogut extreure les següents dades. Aquest informe recull que les dones atorguen una major freqüència a les situacions que podrien generar més inseguretat al transport públic, en comparació als homes, i també tenen més por a ser víctimes d’aquestes situacions. Això deriva en què un 54% de les dones usuàries de transport públic evita usar parades o estacions poc freqüentades, un 60% si aquestes estan mal il·luminades o tenen poca visibilitat o un 46% evita viatjar-hi de nit o quan es fa fosc.

Tenint en compte els aspectes esmentats, els trams de les línies que incorporen aquest servei són:

En vermell, trams a demanda / Imatge: AMB.

-> Entre Sant Boi de Llobregat i Barcelona, les línies de Nitbus N13 i N14, en l’eix de la carretera C-245 i a la ronda St. Ramon als Camps Blancs, Casablanca i Can Parellada. Concretament, a la línia N13, aquest servei s’implementarà entre les parades de la plaça Catalunya i la carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell (en ambdós sentits). A la línia N14, el servei estarà disponible entre les parades de la carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell i de la plaça Europa (en ambdós sentits).

En vermell, trams a demanda / Imatge: AMB.

-> Entre el Prat de Llobregat i Barcelona, les línies de Nitbus N16, N17 i N18, en zones properes a l’aeroport i a l’avinguda Onze de Setembre del Prat. Concretament, la línia N16 disposarà de parades a demanda entre la plaça Catalunya i T2 Mercaderies (sentit Castelldefels), i en els trams compresos entre les parades Felip Díaz Sandino i T2 A B, i les avingudes Onze de Setembre i Remolar (sentit Barcelona). A la línia N17, aquest servei s’implementarà entre les parades de les avingudes Onze de Setembre i Remolar (en ambdós sentits), mentre que a la línia N18 aquest servei estarà comprès entre les parades Felip Díaz Sandino i T2 Mercaderies. 

Videovigilància als autobusos

A la primavera del 2011, l’Entitat Metropolitana del Transport (EMT), actual ÀMB, va decidir-se per la instal·lació de quatre càmeres de videovigilància a aquells vehicles destinats al servei nocturn, que va suposar una inversió de 5.400 euros per vehicle. El sistema que es manté en l’actualitat, va enregistrant les imatges en un disc dur que es troba en el propi vehicle i al cap de trenta dies, s’esborren automàticament. En el suposat cas que un conductor o conductora informà d’alguna anomalia al centre de control, des d’allà s’estudia la situació per decidir quina resposta cal donar a la incidència. Així mateix, poden veure i descarregar les imatges en major qualitat.

Aposta ambiciosa després dels bons resultats obtinguts

El 24 de febrer del 2018, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB), va iniciar a través de l’altre operador de la xarxa nocturna, Transports Urbans i Serveis Generals S.A (Tusgsal) una prova pilot a les línies N1 i N9. Segons fonts de l’administració, qui més bona acollida ha tingut aquest servei ha sigut a la N1, amb una mitjana d’entre 20 i 25 demandes de parada intermèdia al mes (dades de 2018, 2019 i 2020). En aquest estudi s’exclouen els mesos afectats per el confinament domiciliari.


Referències per a la realització d’aquesta entrada:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *