L’Aerobús estrena busos i nou servei les 24 hores

Presentació del nou servei de l'Aerobús a l'avinguda Reina Maria Cristina de Barcelona.

L’Aerobús estrena busos i nou servei les 24 hores

Dijous al matí, l’avinguda Reina Maria Cristina de Barcelona va ser l’escenari que va acollir la presentació del nou servei de l’Aerobús, estrenat fa una setmana i que opera l’empresa Monbus. Aquest nou contracte tindrà una durada de sis anys amb possibilitat d’una pròrroga de màxim dos anys més. A l’acte hi van assistir el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda; el director de l’Àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat, Joan Maria Bigas; així com el president de Monbus, Raúl López, entre d’altres personalitats.

Diverses personalitats presents a l'acte de presentació del nou Aerobús.
Diverses personalitats presents a l’acte de presentació del nou Aerobús.

Poveda, que va iniciar l’acte, va fer saber als assistents les necessitats que demandava el consistori barceloní per tal de tenir un servei més eficient i sostenible. Unes necessitats que s’han complert amb escreix amb un servei que ha renovat la flota per complet i que també ha millorat les freqüències de pas. Pel que fa al primer punt, Monbus, nova concessionària, ha posat en circulació un total de 33 nous autobusos.

Els nous autobusos

Scania K320UB 6×2 Castrosua Magnus Hybrid

El gruix de la flota el formen 27 unitats Scania K320UB 6×2 Castrosua Magnus Hybrid de 15 metres de llargada i numerats amb les calques 3334 a 3386. Aquest és un model que ja va aterrar a l’AMB a principis d’any de la mà de l’operador Baixbus Mohn.

Aquest vehicle Low Entry (LE) consta d’un motor tèrmic de 320 CV de potència i un elèctric de 177 CV amb caixa de canvis Opticruise automàtica de 12 marxes més la marxa enrere. Una conducció adequada del personal de conducció, lligada a una bona formació, permet circular el 40% del recorregut en mode elèctric. Per aquest motiu, Monbus ha format al seu personal en conducció eco-eficient.

Panoràmica dels vehicles Scania.
Panoràmica dels vehicles Scania.

Aquests vehicles van equipats amb portes elèctriques, rampa manual i automàtica, il·luminació Full-Led, 47 seients Isri Civic V3, dues zones per a portamaletes i per a PMR, i sistema antiincendis Dafo.

Interior dels nous Scania, carrossats per Castrosua.
Interior dels nous Scania, carrossats per Castrosua.
Interior dels nous Scania, carrossats per Castrosua.
Interior dels nous Scania, carrossats per Castrosua.

Un altre element muntat a bord d’aquests autobusos és l’alcoholock. Es tracta d’un sistema que obliga al conductor a bufar a l’aparell a l’arrancar el motor. Si es detecta alcohol en l’aire aspirat, l’arrencada es bloquejarà. A nivell de conducció, els busos també disposen d’un detector de fatiga, i incoporen avenços en l’estructura, amb reducció de pes i seguretat contra impactes i bolcades optimitzada.

Tauler de conducció dels nous Scania Castrosua de l'Aerobús.
Tauler de conducció dels nous Scania Castrosua de l’Aerobús.

King Long PEV 15, 100% elèctrics

Les sis unitats restants són King Long PEV 15, 100% elèctrics i numerats dins amb les calques 3322 a 3332. Aquest és el primer model de la marca xinesa que apareix a la Metròpolis de Barcelona. Amb unes mesures aproximades de 14,6 metres de llarg, 2,55 metres d’amplada i 3,34 metres d’alçària, són vehicles que, donada la seva condició d’elèctrics, no emeten cap tipus de partícula contamimant.

Els nous King Long, vistos des de darrere.
Els nous King Long, vistos des de darrere.

Aquests autobusos Low Entry (LE) disposen d’una porta doble d’entrada, que s’obre cap a dins, i una porta doble de sortida, lliscant cap enfora. Poden transportar fins a 49 passatgers, i disposen de dues zones amb portamaletes.

Interior dels nous vehicles King Long.
Interior dels nous vehicles King Long.

Quant a motorització, aquests King Long munten un motor elèctric síncron d’imants permanents, amb una potència de fins a 350 kW. L’energia s’emmagatzema en un grup de bateries de la tipologia LiFePo4 (liti – ferrofosfat), que presenten una durabilitat major que altres tipologies de bateries presents al sector. Pel que fa a la càrrega d’aquests vehicles, el fabricant ressenya que els vehicles tenen un sistema de càrrega ràpida de 150 kW. Desenvolupen una velocitat màxima de 80 km/h.

Pel que fa a altres detalls més tècnics, ressenyar que aquests vehicles munten eixos manufacturats per ZF; suspensió pneumàtica integral amb agenollament manufacturada per Wabco; direcció hidràulica servoassistida manufacturada per Bosch; sistemes de frenada EBS i ESC; sistema d’extinció d’incendis al compartiment del motor.

Tauler de conducció dels King Long de l'Aerobús.
Tauler de conducció dels King Long de l’Aerobús.

Comentar també que s’incorporen al servei tres furgonetes Nissan e-NV200, 100% elèctriques, que serviran al personal de l’empresa Monbus per solucionar possibles incidències al servei o per fer el manteniment a les parades, entre d’altres usos.

Nissan e-NV200, vehicle de servei de l'Aerobús.
Nissan e-NV200, vehicle de servei de l’Aerobús.

Innovacions tecnològiques i sostenibles

Tots dos models porten incorporat el Mobileye Shield+, un sistema de seguretat que avisa al personal de conducció dels punts cecs mitjançant senyals visuals —de colors segons la gravetat— i acústiques, alertes de col·lisions frontals tant amb vehicles (FCW) així com amb persones usuàries vulnerables com poden ser els vianants (VRU); advertència de desviament de carril si no es posa l’intermitent (LDW) o si no es manté la distància de seguretat adequada amb el vehicle de davant (HSW); i avís dels canvis en els límits de velocitat de la via amb advertència si aquest límit se supera (SLI).

Pel que fa a la sostenibilitat, en paraules d’Antoni Poveda, aquesta nova flota suposa un estalvi de fins a 2.000 tones d’emissió de partícules contaminants:

Aquesta nova flota, en comparació amb l’anterior, suposa anualment 2.000 tones menys de C02. És important per seguir lluitant contra el canvi climàtic

Antoni Poveda, vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Antoni Poveda, vicepresident de l'AMB, a bord d'un dels nous autobusos de l'Aerobús.
Antoni Poveda, vicepresident de l’AMB, a bord d’un dels nous autobusos de l’Aerobús.

Millora del servei de l’Aerobús

Tot i el context desfavorable arran de la pandèmia, on el passatge ha descendit, el servei no veurà alterades les seves freqüències de pas.

Es més, la línia A1, que tenia anteriorment uns intervals de pas segons franges horàries que podia anar dels 5 a 10 minuts, passa a tenir una freqüència de pas de set minuts durant tot el dia. La línia A2 manté l’interval de deu minuts.

Aquests nous vehicles ofereixen major connectivitat. Les persones usuàries disposaran de wifi gratuït durant la durada del trajecte, així com punts de càrrega USB a cadascun dels seients de l’autobús. D’altra banda, s’incorporen dues pantalles informatives on a través de Núvol TV, el nou canal de comunicació i promoció cultural, gaudiran de tota la informació sobre recorregut, vols i connexions amb altres modes de transport metropolità.

Pantalla informativa a bord d'un dels nous Aerobús
Pantalla informativa a bord d’un dels nous Aerobús

L’Aerobús va arribar al 2019 als 5,7 milions d’usuaris i s’espera que poc a poc vagi recuperant una demanda que està anant en sintonia amb l’arribada del turisme. En aquest sentit, en paraules del tinent d’alcalde, la ciutat es troba al voltant del 40-50% de la seva capacitat turística.

Per altra banda, Jaume Collboni va voler felicitar a l’AMB per l’esforç realitzat aquests darrers anys per millorar la connectivitat i el compromís per tenir una mobilitat més sostenible.

És un servei de molta qualitat i adaptat a les necessitats del segle XXI.

Jaume Collboni, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona.
Jaume Collboni, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, a la presentació del servei del nou Aerobús.
Jaume Collboni, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, a la presentació del servei del nou Aerobús.

Novetats de cara a les persones usuàries

Pel que fa les novetats de cara a l’usuari, cal remarcar que el servei passa a funcionar les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Així doncs, es cobrirà la franja horària de la 1:00 a les 5:00, on fins al moment no s’hi oferia servei.

A més, es disposa d’un ampli ventall de tarifes entre els quals destaca la possibilitat d’adquirir un bitllet combinat que permetrà enllaçar l’Aerobús amb la xarxa d’autobusos i metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). També s’ha creat un paquet enfocat al turisme que inclou un viatge d’anada i tornada amb el servei d’Aerobús i la targeta Hola Barcelona Travel Card, per viatjar de manera il·limitada per la ciutat durant 2, 3, 4 o 5 dies segons l’opció que convingui.

Amb la renovació per complet de la imatge del servei, a més, s’ha estrenat nova pàgina web, i properament hi haurà disponible també una aplicació dedicada. En ella es podrà consultar en temps real el servei (horaris, incidències…) i comprar també els bitllets a través d’ella i no només des de la pàgina web com fins ara.

Captura de pantalla de la nova web de l'Aerobús: aerobusbarcelona.es.
Captura de pantalla de la nova web de l’Aerobús: aerobusbarcelona.es.

Servei de transport públic a l’aeroport

Amb aquesta millora, l’AMB completa les millores en l’oferta de transport públic a l’aeroport. A banda de l’Aerobús, també arriben a l’aeroport diverses línies de bus, a més de servei ferroviari ja sigui en metro o en tren.

Pel que fa al bus diürn, l’aeroport es comunica amb la metròpoli a través de les línies 46, L77, L99 i PR1. Pel que fa al servei diürn, les encarregades de donar cobertura a les instal·lacions aeroportuàries són la N16, N17 i N18.

Quan al servei ferroviari, la línia L9 Sud del metro cobreix les dues terminals i les connecta amb els municipis del Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona, a més d’oferir enllaços amb altres línies de metro, FGC i tramvia a algunes de les seves estacions.

També cobreix l’aeroport, tot i que en aquest cas només la terminal 2, la línia R2 Nord de Rodalies, que té parada a les estacions del Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants, Barcelona Passeig de Gràcia, Barcelona El Clot-Aragó, Sant Andreu Comtal, Montcada i Reixac, i a diverses poblacions del Vallès Oriental.

Agraïr des d’aquí el bon tracte rebut a la nostra expedició per part de les caps de premsa de l’AMB i Monbus.


Referències per a la realització d’aquesta entrada:

2 comentaris a “L’Aerobús estrena busos i nou servei les 24 hores

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *