TMB assumirà la gestió de les línies 80, 81, 82 i 83 a la Zona Nord

TMB assumirà la gestió de les línies 80, 81, 82 i 83 a la Zona Nord

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) assumirà el servei de les línies de proximitat a la Zona Nord de Nou Barris, a l’extrem nord-oriental de la ciutat comtal, a partir del proper mes de maig. Concretament, TMB assumirà l’explotació de les línies 80, 81, 82 i 83, en una operació que actualitzarà i adequarà el servei a la demanda actual i que, de pas, millorarà la qualitat global del servei de bus a la zona.

El servei de les línies 80, 81, 82 i 83 va ser operat per l’empresa Transports Lydia des de finals dels anys 80 fins al 2010, quan l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va designar a TMB com a nova titular de les línies. TMB, per la seva part, va subcontractar l’explotació d’aquestes línies a l’empresa Sagalés, que va crear per a tal efecte la marca Bus Nou Barris. Podeu trobar una ressenya històrica d’aquestes línies al web AutobusesBCN.

Vehicle de Bus Nou Barris a la línia 80, a la plaça de la República.
Imatge d’arxiu / Carlos Martínez

Amb aquesta acció, a partir del mes de maig les línies passaran a ser explotades directament per TMB, així com el personal, que també passarà a subrogar-se a l’operadora barcelonina, un cop finalitza el contracte i les seves respectives pròrrogues subscrit amb Sagalés. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Barcelona i TMB han elaborat una proposta tècnica.

Proposta tècnica

La intenció d’aquesta proposta tècnica elaborada per l’empresa i pel consistori és redefinir i reestructurar les línies, de manera que s’augmentin les freqüències de pas, es millorin les connexions amb la resta de la xarxa, i es millori en termes d’accessibilitat o informació a les persones usuàries, entre d’altres. Aquesta proposta, segons fonts de l’empresa, té en compte els canvis experimentats en termes de mobilitat en els darrers anys des de la implantació de la nova xarxa de bus, o l’èxit del bus a la demanda, amb unes valoracions molt altes i amb més de 860 persones registrades a la plataforma del Meu Bus.

La reorganització del servei sorgida de la proposta també inclou una millora en la infraestructura de parades.

Aquesta proposta serà sotmesa a debat amb els barris de la Zona Nord, que han reclamat en diverses ocasions una millora de la mobilitat a la zona. En aquest sentit, algunes persones del barri així com algunes organitzacions sindicals i polítiques apuntaven a diversos incompliments per part de Sagalés pel que fa a l’explotació de les línies.

Gràcies a un procés participatiu que encetarà el consistori barceloní, el veïnat podrà votar aquestes propostes, que consten dels següents canvis:

Nova línia 180 (Vallbona – Trinitat Nova)

El primer dels punts d’aquesta proposta és la fusió de les línies 80 i 81 en la nova línia 180, que circularia entre Vallbona i la Trinitat Nova. Aquesta proposta eliminaria, per tant, el tram de les línies 80 i 81 fins a la plaça de la República per la Via Júlia i el tram per Roquetes de la 81. La freqüència d’aquesta línia serà de 20 minuts, millorant notablement la freqüència actual de les línies 80 i 81, que és de 60 minuts cadascuna (30 minuts en el tram comú entre les dues línies).

Nova línia 182 (Pl. República – Torre Baró)

El segon punt de la proposta és la renumeració de l’actual línia 82 com a línia 182, retallant el seu recorregut a la plaça de la República. Milloraria l’interval de pas a 15 minuts (actualment circula cada 20 minuts).

Vehicle de Bus Nou Barris a la línia 82, a la plaça de la República.
Imatge d’arxiu / David Arriola.

Desaparició de la línia 83 i ampliació del bus a la demanda

El tercer punt de la proposta és la desaparició de l’actual línia 83. El tram que deixaria de servir aquesta línia passaria a ser servit pel servei de bus a la demanda (“El Meu Bus”), que ampliaria el seu radi d’acció als sectors de Torre Baró nord, Llerona – Balenyà i Vallbona Nord. A més, la proposta d’ampliació del servei a la demanda també contempla una connexió directa amb l’intercanviador de la Trinitat Nova, segons TMB.

Canvis a la línia 62

El quart punt de la proposta tècnica que es presentarà al veïnat afecta a la línia 62, que actualment connecta la Zona Nord amb la plaça Catalunya i, per tant, amb el centre de la ciutat. Segons aquesta proposta, la línia adaptaria el seu recorregut per adaptar-se a la demanda existent, tal i com indica TMB.

Vehicle de la línia 62 / Imatge: David Arriola.

La Zona Nord de Nou Barris

La denominada Zona Nord és una àrea compresa pels barris de Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona. Tots tres són barris de muntanya; en el cas de Ciutat Meridiana es tracta d’un barri amb alta densitat de població a la falda de la serralada de Collserola, mentre que els altres dos barris es caracteritzen principalment per les construccions unifamiliars al llarg de les faldes del turó de Vallbona i de l’extrem oriental de la falda de Collserola.

Vehicle de Bus Nou Barris a la línia 82, a la carretera Alta de les Roquetes.
Imatge d’arxiu / David Arriola.

El servei de transport públic a la zona

A més de les connexions enumerades, aquests barris també disposen de connexió amb un metro lleuger, la línia 11, que comunica la Zona Nord i el barri de Can Cuiàs, al terme municipal de Montcada i Reixac, amb la línia 4 i, per tant, amb la resta de la xarxa de metro a través de l’estació de Trinitat Nova, a la qual, per cert, es faran actuacions en breus per millorar la operativa de totes dues línies. El barri de Torre Baró disposa, a més, d’una estació de Rodalies, a la qual efectuen parada serveis de les línies R3, R4, R7 i R12.

Quant a la connexió via autobús, a més de les línies esmentades, hi ha una línia de la xarxa ortogonal que serveix la zona baixa de Torre Baró i de Ciutat Meridiana i que les connecta amb el centre de la ciutat, la D50 (Paral·lel – Ciutat Meridiana).

La zona també disposa de tres línies convencionals: la 62 (Pl. Catalunya – Ciutat Meridiana), que connecta la part baixa de Torre Baró i el barri de Ciutat Meridiana amb el centre de la ciutat al llarg de l’eix de l’avinguda Meridiana i la Gran Via; la 76 (Sant Genís – Ciutat Meridiana), que connecta també la part baixa de Torre Baró i el barri de Ciutat Meridiana amb diversos equipaments municipals i amb l’hospital de la Vall d’Hebron; i la 97 (Fabra i Puig – Vallbona), que comunica el barri de Vallbona i la part baixa del barri de Torre Baró amb l’estació de tren i d’autobusos de Fabra i Puig.

Per últim, mencionar la línia de la xarxa del Nitbus que, en horari nocturn, també serveix la Zona Nord. Es tracta de la N3 (Collblanc – Montcada), operada per Tusgsal.


Referències per a la realització d’aquesta entrada:

2 comentaris a “TMB assumirà la gestió de les línies 80, 81, 82 i 83 a la Zona Nord

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *