TMB prova el Karsan Jest Electric

TMB prova el Karsan Jest Electric

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha iniciat aquesta setmana proves sense passatge amb un nou vehicle elèctric de la marca turca KarsanOtomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş. Aquesta cessió entra dins del compromís de TMB i les institucions en apostar per un transport públic que es mogui amb energia neta per tal de contribuir a reduir els alts nivells de contaminació que afecten a la capital barcelonina.

Karsan Jest elèctric a Busworld, la tardor del 2019. Imatge: Ot Triviño.
Karsan Jest elèctric a Busworld, la tardor del 2019. Imatge: Ot Triviño.


El Karsan Jest elèctric és un midibús 100% elèctric de 5,8m de llargada. Està pensat per a aquelles línies on l’orografia urbana no permet incorporar un autobús de majors dimensions. Té un disseny interior configurable que consta de 10 seients i dos seients plegables
, tot i que pot acollir fins un total de 25 passatgers. De fet, Karsan va presentar els seus models elèctrics a la darrera edició (2019) de Busworld Europe, una de les fires més destacades del sector, celebrada a Brussel·les.

El seu interior no passa desapercebut, sobretot pel que fa al habitacle del personal de conducció, amb un tauler digital ben diferent al que estem acostumats, una pantalla tàctil multifunció de 10.1 polzades, accés sense clau i finestres calefactables. Com la gran majoria de models del mercat, disposa de llums LED interiors i exteriors, ports USB a les barres, una infraestructura opcional per instal·lar WiFi i l’opció d’escollir rampa manual/elèctrica per una banda, i porta corredissa o dues portes basculants cap enfora per l’altra.

Interior del Karsan Jest Electric. Imatge: Karsan (karsan.com)
Interior del Karsan Jest Electric. Imatge: Karsan (karsan.com)
Interior del Karsan Jest Electric. Imatge: Karsan (karsan.com)
Interior del Karsan Jest Electric. Imatge: Karsan (karsan.com)


Pupitre de conducció del Karsan Jest Electric. Imatge: Karsan (karsan.com)
Pupitre de conducció del Karsan Jest Electric. Imatge: Karsan (karsan.com)

Karsan col·labora amb la prestigiosa marca automobilística BMW. És per això que el Jest elèctric està equipat amb un motor elèctric BMW i3, potent, silenciós i eficient, que produeix 170 cv de potència, a més de comptar segons elecció, amb fins a quatre combinacions diferents de bateries amb potències de fins a 88 kWh en total, que ens ofereixen una autonomia que pot anar dels 80km als 210km respectivament. Segons informa la marca amb seu a Akçalar, amb sistemes de recàrrega ràpida en menys d’una hora pot situar-se al voltant del 80% de bateria.

El seu sistema de frenat regeneratiu recicla l’energia, el que permet que les bateries s’autorecarreguin fins a un 25%. El poc volum tant del motor com de les bateries del BMW i3 són un gran avantatge pel Karsan Jest Electric, ja que permet guanyar espai en el seu interior fins al punt d’incorporar quatre seients més.

L’objectiu d’aquesta col·laboració BMW-Karsan s’explica en l’estratègia de la marca alemanya de proporcionar estímuls per a la promoció de la mobilitat urbana sostenible, per una banda; i, d’altra banda, per amortitzar la inversió inicial feta per al desenvolupament de l’i3, a la vegada que li serveix per a recollir dades sobre el seu funcionament de cara a perfeccionar-lo en edicions posteriors.

El vehicle en qüestió s’ha vist en circulació per Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, pel que és d’esperar que estigués simulant el recorregut d’alguna de les línies del Bus del Barri de la zona, que circulen amb vehicles d’aquesta tipologia.

El vehicle, en proves als voltants de Fabra i Puig. Imatge: Miquel Segura.
El vehicle, en proves als voltants de Fabra i Puig. Imatge: Miquel Segura.

L’objectiu de l’empresa Karsan amb aquesta nova gama de models 100% elèctrics (Jest i Atak) és fer-se forta en el mercat nacional així com anar creixent fora de les seves fronteres amb el suport de BMW. De fet, a Europa ja són visibles a regions de Bèlgica, França, Portugal i Romania.


Referències per a la realització d’aquesta entrada

5 comentaris a “TMB prova el Karsan Jest Electric

  1. Vehicle molt eficient, jo l'he vist a França i la veritat es que es super silecnios i comfortable en especial en les rutes interiors de la ciutat.

  2. Aquests vehicles petits són molt eficients, caldrà veure els resultats dels estudis que s'estan duent a terme per part de diferents empreses però és una opció força interessant a tenir en compte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *