L’AMB i Rosanbus aposten per un transport sostenible

L’AMB i Rosanbus aposten per un transport sostenible

Aquest matí, l’Avinguda Joan Carles I, de l’Hospitalet de Llobregat, ha estat l’escenari de la presentació dels dotze nous autobusos que prestaran servei a l’empresa Rosanbus del Grup Baixbus. Els vehicles són de la firma alemanya MAN, concretament del model NL 280 / 3T Lion’s City 12C Efficient Hybrid. Són vehicles híbrids, respectuosos amb el medi ambient.

Alguns dels autobusos que s'han presentat avui.
Alguns dels autobusos que s’han presentat avui.

A l’acte hi han assitit l’alcaldessa del municipi, Núria Marín, juntament amb Pepe Catro, un dels tinents d’alcalde; el vicepresident de transport, mobilitat i sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda; el director de l’àrea de Mobilitat i Transport de l’ÀMB, Joan Maria Bigas; i Georgina Andreu, directora del Grup Baixbus, entre d’altres personalitats.

D'esquerra a dreta: Núria Marín, Pepe Castro i Antoni Poveda.
D’esquerra a dreta:  Antoni Poveda, Núria Marín i Pepe Castro


Un nou motor innovador i eficient

Aquests nous MAN Lion’s City 12C Efficient Hybrid que formaran part de la remesa 3162-3173, estrenen el motor D15 de 280cv de potència amb caixa de canvis ZF Ecolife Step 3 que compleix amb la normativa Euro6D (etiqueta ECO).

Anagrames d'"EfficientHybrid" als vehicles.
Anagrames d'”EfficientHybrid” als vehicles.

Amb el sistema Efficient Hybrid, l’autobús disposa d’un sistema intel·ligent de gestió d’energia. El component principal és una màquina elèctrica robusta que es col·loca a la cadena cinemàtica entre el motor i la caixa de canvis i actua com a generador i motor d’arrancada. Gràcies a aquesta màquina i el sistema d’emmagatzematge d’energia basat en UltraCap al sostre del vehicle i un sistema intel·ligent de gestió de l’energia s’augmenta l’eficiència energètica del vehicle i s’estalvia combustible.

Pepe Castro: “L’ÀMB i els ajuntaments estem fent un esforç econòmic important per a reduir la contaminació i millorar la qualitat i seguretat del transport públic.”

Logotipació d'autobús híbrid estàndard dels vehicles de l'AMB.
Logotipació d’autobús híbrid estàndard dels vehicles de l’AMB.

Amb aquest sistema, durant la circulació s’utilitza l’electricitatacumulada reduint la càrrega del motor dièsel, a la vegada que redueix el consum de combustible i evita emissions contaminants. A excepció del model anterior, aquest nou model incorpora la funció Start-Stop que desactiva el motor dièsel a les parades i semàfors de manera automàtica, sent nul·la la contaminació acústica.

Antoni Poveda: “L’objectiu és que en els propers dos anys tinguem a l’Hospitalet el 90% de flota híbrida o elèctrica” 

Canvi d’imatge exterior i interior

Els nous Lion’s City poc s’assemblen als de l’anterior generació, tenint 12,2 metres de llargada i un disseny exterior innovador amb llums i BKB de LEDs, i una major superfície vidriada als laterals del vehicle. De fet, gràcies al seu disseny, l’empresa alemanya MAN, va guanyar al 2019 els premis IF Internacional Design i el Red Dot Design Award.

Laterals amb major superfície vidriada.
Laterals amb major superfície vidriada.

Pel que fa a l’interior, canvia radicalment. Com a principal novetat, els autobusos porten incorporada de sèrie una mampara instal·lada del carrosser Burillo, un element que s’ha convertit en primordial arran de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Les portes d’estructura modular són fabricades exclusivament per MAN, on després de diversos estudis i assajos s’ha apostat per components fiables i de fàcil manteniment.

Mampara dels vehicles, instal·lada per Burillo.
Mampara dels vehicles, instal·lada per Burillo.

Es deixa enrere la tipologia de seients foscos i amb entapissat de l’empresa operadora, així com el característic crema de les barres. En la línia de l’ens d’anar uniformitzant tota la flota de vehicles de gestió indirecta, s’ha apostat per un entapissat gris fosc i una base del seient de color beix. Així mateix, els seients reservats a part de portar el seu distintiu, s’identifiquen més fàcilment de la resta gràcies al seu color groc.

Els nous seients beix i groc, en el cas dels reservats.
Els nous seients beix i groc, en el cas dels reservats.

Distribuïts en gran part de l’autobús, podem trobar diverses connexions USB per poder carregar el mòbil o qualsevol aparell electrònic mentre viatgem a la nostra destinació. Aquests autobusos compten amb un sistema d’il·luminació LED indirecta, el que fa que il·lumini el sostre obtenint una tonalitat de llum càlida i agradable per al passatge.

Connexions USB.
Connexions USB.

-Dièsel + Elèctric

“Actualment, el 35% de la flota que circula per la ciutat d’Hospitalet és híbrida”

Amb la seva posada en servei a les línies M12, on s’incorporen sis unitats, M14, L16 i PR2, es retiraran pròximament del servei dotze vehicles amb motor Euro 3 que han estat entre 15 i 18 anys prestant servei a la ciutat. Els autobusos afectats dins d’aquest pla de renovació de flota seran els dos Man Castrosua CS40 City II (3047 i 3049), els  tres primers Man Castrosua City Versus (3064-3066) i els sis midis Man Castrosua CS40 Magnus (3060-3069) del servei urbà de l’Hospitalet. Tots ells, ja no disposaven del distintiu ambiental de la DGT i per tant, a inicis del 2022 ja no podrien entrar a la Zona de Baixes Emissions (ZBE). La seva retirada, suposa segons ha informat el vicepresident de l’ÀMB, una reducció del 94% de NOX  i reducció del 99% de PM 2,5.

Un dels vehicles que es retiraran amb l'arribada dels nous MAN híbrids.
Un dels vehicles que es retiraran amb l’arribada dels nous MAN híbrids.


Referències per a la realització d’aquesta entrada:


Agraïments

Agrair des d’aquestes línies, l’amabilitat i predisposició del personal de conducció de l’empresa Rosanbus, per les facilitats donades per fer les corresponents fotografies.

2 comentaris a “L’AMB i Rosanbus aposten per un transport sostenible

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *