Propera parada: noms senzills a la xarxa de Badalona

Simplificació del nom de les parades de l'àrea de Pep Ventura.

Propera parada: noms senzills a la xarxa de Badalona

Si sou persones usuàries de la xarxa de transport públic en superfície de Badalona i pareu atenció als anuncis acústics presents als nous vehicles de TUSGSAL, és possible que hagueu notat un canvi en la manera de com la veu sintetitzada canta les parades.

Efectivament, a partir del passat 4 de febrer l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha encetat un programa de simplificació dels noms de les parades d’autobús. Es dona pas a nou sistema més fàcil de comprendre per a tothom, sigui per a un usuari ocasional o un d’habitual, novell o expert.

Interior d'un dels nous busos de TUSGSAL, amb la nomenclatura de les noves parades en el sistema d'informació a bord.
Interior d’un dels nous busos de TUSGSAL, amb la nomenclatura de les noves parades en el sistema d’informació a bord.

Simplificació de la nomenclatura

Per exemple, per anar al CAP Doctor Robert, abans havíeu de baixar-vos a la parada “Avinguda President Companys-Germà Juli” (direcció Morera o Pomar), o a la parada “Avinguda President Companys-Plaça Medicina” (direcció Badalona Centre). Ara amb els nous canvis, només sentireu com la veu del bus només diu “CAP Doctor Robert” (en qualsevol direcció), referint-se a l’equipament homònim. La ubicació de la parada segueix estant en el mateix lloc de sempre. No us amoïneu, cap parada s’ha mogut del seu emplaçament. Els codis de sis xifres tampoc canvien.

Així doncs, es jubila el sistema mecànic que funcionava des dels anys 80. Aquest seguia un principi simple: identificar la via on se situa la parada i la via que fa cantonada (immediatament anterior) a la parada. Amb aquests dos identificatius es creava un nom compost, tal com hem vist a l’exemple.

Simplificació del nom de les parades de l'àrea de Pep Ventura.
Simplificació del nom de les parades de l’àrea de Pep Ventura.
Simplificació del nom de les parades de l'àrea de Pep Ventura.
Simplificació del nom de les parades de l’àrea de Pep Ventura.
Simplificació del nom de les parades de l'àrea de Pep Ventura.
Simplificació del nom de les parades de l’àrea de Sistrells.

Aquest sistema, encara que fos ràpid i fàcil d’implementar per la seva naturalesa mecànica, donava una informació complexa, incoherent, massa tècnica i buida de contingut rellevant de cara a l’usuari. Eludia noms d’hospitals, parcs, turons, platges, escoles, museus, polígons industrials, estacions i molt més. Era un sistema pensat per les peculiaritats de la ciutat de Barcelona, pels seus carrers llargs, però era inadequat per les altres ciutats de l’àrea metropolitana.

Conforme passaven els anys, però, s’aplicaven petits canvis de nom aïllats a algunes parades de la ciutat per donar una mica més de coherència. Nogensmenys, mai s’arribava a una solució global i efectiva. Fins ara.

Unificació de nomenclatura amb metro i tramvia

El nou sistema és idèntic al que s’utilitza en el metro i tramvia. Els nous identificatius donen possibilitats que amb l’antic sistema mecànic no era possible. Els noms són curts, fàcils de recordar i estan totalment adaptats a la parla quotidiana dels veïns. Es forma un sistema coherent i atractiu al públic.

Unificació de la nomenclatura de les parades de bus, metro i tramvia.
Unificació de la nomenclatura de les parades de bus, metro i tramvia.
Unificació de la nomenclatura de les parades de bus, metro i tramvia.
Unificació de la nomenclatura de les parades de bus, metro i tramvia.
Unificació de la nomenclatura de les parades de bus, metro i tramvia.
Unificació de la nomenclatura de les parades de bus, metro i tramvia.

Els intercanviadors es simplifiquen, ja que el sistema permet combinar parades amb el mateix nom i facilita els transbordaments, realitzables gràcies a la integració tarifària que porta en curs des de principis dels 2000. Per tant, aquest canvi posa de manifest que la xarxa d’autobús ha deixat de ser una col·lecció de línies individuals per transformar-se en una malla interconnectada fàcil d’entendre, on l’usuari té la llibertat de moure’s fent tantes combinacions com siguin necessàries amb un sol bitllet.

Durant els propers mesos el programa de simplificació s’anirà extenent progressivament a la resta de municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Primerament s’actualitzaran els sistemes informàtics i després s’implementaran els canvis físicament, als pals i les marquesines.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *