Barcelona reordena els autobusos a la ronda de la Universitat

Línies al terminal de la ronda Universitat, esperant per sortir cap a les seves respectives destinacions / Imatge d'arxiu - Carlos Martínez

Barcelona reordena els autobusos a la ronda de la Universitat

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el pla de reordenació del transport públic en superfície al centre de ciutat comtal, amb el trasllat dels terminals d’onze de les quinze línies que tenen el seu terminal a la ronda Universitat cap a altres punts del municipi. Aquests trasllats entraran en vigor el proper dilluns 8 de febrer.

El pla, que és fruit d’un acord entre el consistori barceloní, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, busca millorar l’eficiència de les línies alhora que reduir l’impacte derivat de l’estacionament dels vehicles als carrers més cèntrics.

Derivat de la gran demanda de persones que, cada dia, fan servir les línies que surten des de la ronda Universitat, i tenint en compte que algunes d’aquestes línies tenen una freqüència de pas alta, la situació en hora punta en aquest vial cèntric de la ciutat ha esdevingut un maldecap, entre les maniobres dels vehicles per poder aparcar, i la concentració de persones en un espai reduït com són les voreres d’aquest carrer.

Línies al terminal de la ronda Universitat, esperant per sortir cap a les seves respectives destinacions / Imatge d'arxiu - Carlos Martínez
Línies al terminal de la ronda Universitat, esperant per sortir cap a les seves respectives destinacions / Imatge d’arxiu – Carlos Martínez

Per tal de solucionar aquest problema, s’ha decidit traslladar els punts de regulació de fins a onze de les quinze línies que tenen actualment el seu terminal a la ronda Universitat. Concretament, les línies que mouran el seu terminal a altres punts de la ciutat comtal seran les línies a Lleida, Berga i Puigcerdà; les línies a Olesa i a Manresa; la línia a Castelldefels i Port Ginesta; les del Maresme que no són exprés; i les del Garraf.

Amb aquesta intervenció, es reduirà gairebé en un 60% el número d’expedicions en aquest vial. Això permetrà, segons el consistori, disminuir l’impacte sobre el veïnat alhora que reduir els nivells de congestió, soroll, contaminació i aglomeracions a les voreres. Per altra banda, es busca una millora en l’eficiència del servei de bus.

Ubicació de les noves parades, línia a línia

Aquest llistat mostra la nova ubicació de les parades terminals de les línies de bus que actualment finalitzen el seu recorregut a la ronda de la Universitat.

  • Les línies a Lleida, Berga i Puigcerdà, operades per la Hispano Igualadina (ALSA) sota concessió de la Generalitat, traslladen el seu terminal a l’Estació del Nord. S’habilitaran dues noves parades de pas a Gran Via amb Balmes, en sentit Barcelona, i al Passeig de Gràcia amb Diputació, en sentit sortida. Es mantenen la resta de parades existents.
Parades de les línies a Lleida, Berga i Puigcerdà. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Parades de les línies a Lleida, Berga i Puigcerdà. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
  • Les línies exprés e22 a Manresa i e23 a Olesa de Montserrat, així com la línia convencional Barcelona-Abrera-Olesa-Manresa, operades per la Hispano Igualadina (Grup Monbus) sota concessió de la Generalitat, traslladen el seu terminal a la plaça de Maria Cristina. S’habilitarà una nova parada de pas a Gran Via amb Balmes. La resta de parades existents es mantenen a la seva ubicació.
Parades de les línies a Olesa i a Manresa. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Parades de les línies a Olesa i a Manresa. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
  • La línia L94 a Castelldefels i Port Ginesta, operada per Mohn SL (Grup Baixbus) sota concessió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, traslladarà el seu terminal a l’estació de Sants. Així, des de la plaça Espanya enfilarà el carrer Tarragona (Entença i Diputació per arribar a Tarragona en sentit Barcelona) fins a la plaça dels Països Catalans.
Itinerari de la línia L94. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Itinerari de la línia L94. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
  • Les línies C3 a Vilassar de Dalt, C4 a Premià de Mar i C6 a Cabrils, operades per Empresa Casas (Moventis) sota concessió de la Generalitat de Catalunya, reubicaran el seu terminal a Gran Via amb Pau Claris. Mantindran la parada de pas a Tetuan.
Parades de les línies C3, C4 i C6. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Parades de les línies C3, C4 i C6. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
  • Les línies exprés e14 a Sant Pere de Ribes, e15.1 a Vilanova i la Geltrú i e16 a Sitges, operades per Cintoi Bus (Grup Plana) sota concessió de la Generalitat, traslladaran el seu terminal a Gran Via amb Aribau, i mantindran les parades de pas.
Parades de les línies e14, e15.1 i e16. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Parades de les línies e14, e15.1 i e16. Imatge: Ajuntament de Barcelona.

Trasllat provisional de les línies restants

Les quatre línies que mantindran el seu terminal a la ronda Universitat són les línies exprés a Mataró (e11.1 a Mataró Centre i e11.2 a Mataró Nord), operades per Empresa Casas sota concessió de la Generalitat; i les línies L95 i E95 a Castelldefels, operades per Mohn SL sota concessió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aquestes línies, però, es traslladaran provisionalment a punts propers degut a les obres de reforma que canviaran totalment la fesonomia d’aquesta transitada via.

Per una banda, les línies e11.1 i e11.2 traslladaran el seu terminal al cantó Llobregat de la plaça de Catalunya, a davant de l’FNAC, com es pot observar al següent plànol:

Ubicació provisional del terminal al centre de Barcelona de les línies e11.1 i e11.2. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Ubicació provisional del terminal al centre de Barcelona de les línies e11.1 i e11.2. Imatge: Ajuntament de Barcelona.

Per altra banda, les línies L95 i E95 mouran el seu terminal a la banda mar de la plaça de la Universitat, com es pot veure en aquest plànol:

Ubicació provisional del terminal al centre de Barcelona de les línies L95 i E95. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Ubicació provisional del terminal al centre de Barcelona de les línies L95 i E95. Imatge: Ajuntament de Barcelona.

Remodelació de la ronda Universitat

Aprofitant aquest acord, l’Ajuntament de Barcelona remodelarà la ronda Universitat per tal d’ampliar les voreres, amb un pressupost de 350.000 euros.

Aquesta intervenció va començar el passat 22 de novembre i s’allargarà fins al març del 2021, i consisteix en ampliar la vorera de la banda muntanya dels 5 metres actuals fins a 8. Pel que fa a la vorera de la banda mar, passarà de 5 a 7,9 entre la rambla Catalunya i el carrer Balmes, i de 5 a 7,6 metres entre el carrer Balmes i la plaça Universitat.

Render del resultat de l'actuació a la ronda Universitat. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Render del resultat de l’actuació a la ronda Universitat. Imatge: Ajuntament de Barcelona.

Un cop remodelada, aquesta via disposarà d’un carril de serveis, dos carrils normals, i doble carril bus.

Millora de la infraestructura de bus

Quant a la infraestructura de bus, aquests no seran els únics canvis. L’ajuntament de la ciutat comtal està executant obres a diferents punts de la ciutat per tal de millorar aquesta infraestructura.

Entre aquests treballs de millora, en destaquen la millora dels accessos a les estacions d’autobusos de Fabra i Puig i del Nord; la creació d’un carril bus nou a l’avinguda d’Esplugues; el desdoblament del carril bus de la Gran Via, entre el passeig de Gràcia i el carrer Marina, i el de l’avinguda Diagonal, entre Pius XII i la Zona Universitària; i l’augment d’amplada dels carrils bus de l’avinguda Diagonal entre Francesc Macià i el carrer Roger de Llúria.

A més, destaquen també la creació de parades dobles noves a l’avinguda Diagonal, a l’alçada de Maria Cristina i de Palau Reial.


Referències per a la realització d’aquesta entrada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *