Barcelona reordenarà els terminals de les línies d’autobús interurbanes

Barcelona reordenarà els terminals de les línies d’autobús interurbanes

L’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya han acordat la reubicació dels terminals d’algunes de les línies de bus interurbà a l’àmbit del centre de la ciutat comtal. Amb aquest acord firmat a petició del consistori, es reduirà fins a un 60% l’espai públic emprat per les expedicions de les diferents línies a la zona de la ronda Universitat.

Els objectiu d’aquesta operació són, segons el consistori barceloní, el foment de l’ús del transport públic; la millora de l’eficàcia dels serveis d’autobús regular de la zona i l’experiència de les persones usuàries; la potenciació de la intermodalitat; la minimització de l’impacte a l’espai públic; i el fet de garantir els drets de les diferents operadores.

Línies al terminal de la ronda Universitat, esperant per sortir cap a les seves respectives destinacions / Imatge d'arxiu - Carlos Martínez
Línies al terminal de la ronda Universitat, esperant per sortir cap a les seves respectives destinacions / Imatge d’arxiu – Carlos Martínez

11 línies reubicaran els seus terminals

Així, aquesta operació començarà durant el primer trimestre del 2021. En aquest període, es reubicaran els terminals d’11 de les 15 línies que tenen el seu terminal a la ronda Universitat. La llista d’aquestes 11 línies és la següent:

  • Línia Lleida – Berga – Puigcerdà, operada per Alsa sota concessió de la Generalitat.
  • Línia Barcelona – Abrera – Olesa – Manresa, operada per la Hispano Igualadina (Monbus) sota concessió de la Generalitat.
  • Línia exprés e22 Barcelona – Manresa, operada per la Hispano Igualadina sota concessió de la Generalitat.
  • Línia exprés e23 Barcelona – Olesa, operada per la Hispano Igualadina sota concessió de la Generalitat.
  • Línia L94 Barcelona – Port Ginesta, operada per Mohn (Baixbus) sota concessió de l’AMB.
  • Línia C3 Barcelona – Vilassar de Dalt, operada per Empresa Casas (Moventis) sota concessió de la Generalitat.
  • Línia C4 Barcelona – Premià de Mar, operada per Empresa Casas (Moventis) sota concessió de la Generalitat.
  • Línia C6 Barcelona – Cabrils, operada per Empresa Casas (Moventis) sota concessió de la Generalitat.
  • Línia exprés e14 Barcelona – Sant Pere de Ribes, operada per Cintoi Bus (grup Plana) sota concessió de la Generalitat.
  • Línia exprés e15.1 Barcelona – Vilanova i la Geltrú, operada per Cintoi Bus (grup Plana) sota concessió de la Generalitat.
  • Línia e16 Barcelona – Sitges, operada per Cintoi Bus (grup Plana) sota concessió de la Generalitat.

Alguns dels terminals es reubicaran a altres punts de la ciutat, mentre que d’altres es situaran a les tres estacions d’autobusos existents a Barcelona: l’estació de Sants, l’estació del Nord i l’estació de Fabra i Puig. Actualment, aquestes tres estacions estan treballant per sota de la seva capacitat. La nota de premsa emesa pel departament de Territori i Sostenibilitat no especifica, però, quines d’aquestes seran les noves ubicacions dels terminals.

Les línies que mantindran el seu terminal a la ronda Universitat són les següents:

  • Línia exprés e11.1 Barcelona – Mataró Centre, operada per Empresa Casas (Moventis) sota concessió de la Generalitat.
  • Línia exprés e11.2 Barcelona – Mataró Nord, operada per Empresa Casas (Moventis) sota concessió de la Generalitat.
  • Línia L95 Barcelona – Castelldefels, operada per Mohn (Baixbus) sota concessió de l’AMB.
  • Línia exprés E95 Barcelona – Castelldefels, operada per Mohn (Baixbus) sota concessió de l’AMB.
Línies de l'AMB que tenen el terminal a la ronda Universitat. La de l'esquerra, la L95, mantindrà el seu terminal, mentre que la L94 el mourà a un altre punt de la ciutat / Imatge d'arxiu - Carlos Martínez
Línies de l’AMB que tenen el terminal a la ronda Universitat. La de l’esquerra, la L95, mantindrà el seu terminal, mentre que la L94 el mourà a un altre punt de la ciutat / Imatge d’arxiu – Carlos Martínez

Remodelació de la ronda Universitat

Aprofitant aquest acord, l’Ajuntament de Barcelona remodelarà la ronda Universitat per tal d’ampliar les voreres, amb un pressupost de 350.000 euros.

Aquesta intervenció va començar el passat 22 de novembre i s’allargarà fins al març del 2021, i consisteix en ampliar la vorera de la banda muntanya dels 5 metres actuals fins a 8. Pel que fa a la vorera de la banda mar, passarà de 5 a 7,9 entre la rambla Catalunya i el carrer Balmes, i de 5 a 7,6 metres entre el carrer Balmes i la plaça Universitat.

Render del resultat de l'actuació a la ronda Universitat. Imatge: Ajuntament de Barcelona.
Render del resultat de l’actuació a la ronda Universitat. Imatge: Ajuntament de Barcelona.

Mentre durin aquestes obres, les quatre línies de bus que mantindran el seu terminal a la ronda Universitat mouran la parada provisionalment a la plaça de Catalunya, fins que puguin tornar al seu emplaçament original.

Un cop remodelada, aquesta via disposarà d’un carril de serveis, dos carrils normals, i doble carril bus.

Millora de la infraestructura de bus

Quant a la infraestructura de bus, aquests no seran els únics canvis. L’ajuntament de la ciutat comtal està executant obres a diferents punts de la ciutat per tal de millorar aquesta infraestructura.

Entre aquests treballs de millora, en destaquen la millora dels accessos a les estacions d’autobusos de Fabra i Puig i del Nord; la creació d’un carril bus nou a l’avinguda d’Esplugues; el desdoblament del carril bus de la Gran Via, entre el passeig de Gràcia i el carrer Marina, i el de l’avinguda Diagonal, entre Pius XII i la Zona Universitària; i l’augment d’amplada dels carrils bus de l’avinguda Diagonal entre Francesc Macià i el carrer Roger de Llúria.

A més, destaquen també la creació de parades dobles noves a l’avinguda Diagonal, a l’alçada de Maria Cristina i de Palau Reial.


Referències per a la realització d’aquesta entrada:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *